Saturday, November 23, 2019

Mürast

Sõin just hirmsa hunniku kartuliputru ja vahtisin selle saateks toredat TED-talki mürast.

Why noise is bad for your health -- and what you can do about it | Mathias Basner




Mõnus onu oli ja tema jutu lõpetas muidugi mürisev aplaus :D, aga oleks natuke liiga pretensioonikas olnud, kui ta oleks palunud endale ... ma ei tea ... plaksutamise asemel naeratada või pai tegema tulla :)

Nats refereerin.

Müraks nimetatakse heli, mis on ebameeldiv, ehk müra iseenesest omab füüsikalist ja psühholoogilist komponenti.
On müra, mida keegi ei naudi, kuid muidugi on mõni asi ühe jaoks nauding, teise jaoks müra - näiteks rock-kontsert inimesele, kes oma korterisse seda kuuleb.

Vaikus on muutunud luksuseks ja on leitud, et me maksame selle eest üllatavalt kõrget hinda.
Müra tõstab stressihormoonide (adrenaliin ja kortisool) taset, mis tõstab vererõhku ja südame-veresoonkonnahaiguste tekke tõenäosust. Isegi üksainus müras veedetud öö (kusjuures mürana läheb arvesse kõik see, mille pärast pead oma käitumist muutma - teleka valjemaks keerama, teise tuppa diivanile magama minema jne -, kasvõi naaberkorterist kostuv norskamine :D) teeb veresooned jäigemaks ja usutakse, et müra on seotud ka vähi, diabeedi ja rasvumisriskiga.

Mürarikastes piirkondades asuvate koolide laste õpitulemused jäävad alla sobivamates/vaiksemates piirkondades asuvate koolide õpilaste õpitulemustele.

Vähendades kõikjal müra ainult 5 detsibelli võrra, hoiaks USA igal aastal ainult südamehaigusi arvestades kokku 3,9 miljardit dollarit.

Basner soovitab hakata kodumasinaid ostes mitte mööda vaadata sellest, kui suur on "müraklass" või ma ei mäleta, kuidas seda nimetatakse, aga tean, et tolmuimejate juures märgitakse see ära. Sest me ei kujuta ette, kui palju oma ja naabrite tervist hoiame, kui valime vaiksed kodumasinad. Kokku hoitud raha ei asenda seda.

Lõpuks tsiteerib ta ROBERT KOCHi (NB!1843 - 1910)
"One day mankind will fight noise as relentlessly as cholera and the pest."

Oleksin selle eesti keelde tõlkinud, aga mis see PEST on?
Pests on kahjurid, aga ainsuses?

Nujah.
Igatahes tema leidis seda 19. sajandi lõpus juba, et vaikust on vaja :D
No mis teda nii väga segada võis?
Kolleegide sussisahin? Katseklaasikõlksud? Patsientide karjed? :D (Tegelikult ta vist ei ravinudki, tegi teadust.)

Aga mulle meeldis, et see kõik oli niimoodi muhedalt räägitud, polnud sellist "oleme nüüd kõik hästi tõsised" tooni tema kõnel. See oli vahva! :)

2 comments:

mercredi said...

"Peste" on prantsuse keeles "katk". Arvatavasti siis ka mingis vanemas ingliskeelses vormis, tänapäeval on kasutusel "plague".

karikate emand said...

Tänks, muska!
Sobib küll!