Tuesday, July 10, 2018

Meie panus

Elu on harilikult üsna täis teiste ootuste täitmist ja selliste asjade tegemist, mida teha ei tahaks, aga tundub mõistlik, õige või õiglane ning keegi niikuinii kirtsutaks nina, kui me ei teeks.

Niisiis me toimetame, et keegi meie suunas üleolevaid või hukkamõistvaid vihjeid loopima ei hakkaks, neelame oma tunded alla ja õhutame end uskuma, et oleme ise ka õnnelikud, et nii 'tublid oleme'.

See on elu nähtav tasand: meie panus on silmaga näha, nagu ka see, kui oleme tegemata jätnud.

Aga on ka teine tasand - energeetiline.
Seda pole vähemalt enamikule meist näha, aga seda saab tunnetada.
On enam vähem nii, et kõige nähtavamad märgid sellest maailmast on meie tunded.

Arvestades, et kõik koosneb energiast ja materiaalne maailm on ajutine ja selles mõttes suvaline, et meie seda oma teadvusega ei kontrolli, võib energiamaailma pidada püsivamaks ja tõelisemaks. Energia ju ei kao, rooste seda ei söö.

Kui väliselt elame teistega arvestavat ja nende vajaduste eest hoolitsevat, lausa ennastohverdavat elu, siis energiatasandil - sellel tõelisemal, tegelikumal tasandil - toimub sageli midagi hoopis muud. Energia tasandil on see, mida me 'ennastohverdavalt' elades 'teiste heaks teeme' ja nende ellu toome -kibedus, väsimus, ülekohtutunne, enesehaletsus ... võibolla isegi vastikus. See on meie 'tegelikum' panus nende ellu, mitte võileib või asjaajamine, mille me teisele tegime. Ning paraku tõmbame me seda vissis energiat ka ligi ja kinnistame seda oma ellu.

Tehes asju, mida me ei jaksa ega taha teha, loome me ka tuleviku jaoks elu, kus peame tegema asju, mida me ei jaksa ega taha teha.

Kui jätame kõrvale silmaga nähtava maailma ja sukeldume energeetikasse, näeme selgelt, et kui me teeme endale head otsused, kasvõi teisi nende meelest hätta jättes, on see parim ka neile teistele, kuigi materiaalses maailmas seda pole näha. Kuigi energeetiline panus pole silmaga näha, on energiatasandit tunnetades selge, et see, mis on parim meile, on parim ka teistele. Energiatasandil oleme märksa ühtsemad ja seega selle tasandi mõju on märkimisväärselt tegelikum, tõelisem.

Mõistuse loodud õigluse ja õiguste järgi elamise tõttu ongi nii palju inimesi, kes on 'kõik õigesti teinud', aga on ikka kibestunud ja kannavad endas suurt ebaõiglust.

4 comments:

väga väga naine said...

Naljakas, kuidas ilma selle energia ja igavese eksistentsi osata, nürilt ainult praegusse hetke ja oma kehasse uskudes olen samas nii väga samadele järeldustele jõudnud.
Nii väga!
Kui sa oled õnnelik, teed ka teised enda ümber õnnelikumaks.
Kui õnnetu, teed õnnetumaks, kuitahes palju sa pealtnäha nende heaks rohkem teed. Sest teised tajuvad sind, mis su sees toimub, ja reageerivad sellele.
Enamasti.
On olemas ka tuimalt teisi mittetajuvad inimesed.
Nad on päris õudsed, aga ka nemad üritavad oma parimat ja püüavad, püüavad, püüavad.

karikate emand said...

Selle teemaga oli mul ka niipidi, et enne oli praktika tavaelus, mis tekitas huvi teada saada, miks ei tööta see, mida meile lapsest saadik õpetatakse ("kohustuste" täitmise ja teistele meeldimise värk). Juba ammu arutlesin teises blogis, et liialt pingutades läheb mul ikka väga nihu midagi ... - see osutub alati valeks. Põrgutee on sillutatud heade kavatsustega ...

Hiljem energia-plaanis tähelepanekuid tehes tuli ka loogika, miks see nii on, ja miks see ei saagi teisiti olla.

Mitte, et see iial kellelegi midagi tõestaks :)
Isegi minu päritoluperes on ainult Õde, kes saab aru, millest ma räägin. Teised ei saa saada, sest nad ei tunne neid asju ise niimoodi. Nende jaoks on see "liigse pingutuse" ja ebameeldivate tegemiste vältimise jutt nagu lihtsalt ärahellitatuse teema.
Minu jaoks on see negatiivsuse sünnitamise teema.
Nemad ei saa sellest aru ei psühholoogilises ega ammugi energeetilises plaanis või täpsemalt: psühholoogilise selgitusega on nad nõus, kuid see kaob kohe, kui tegelik elu peale tuleb. Mõnikord mulle ikka heidetakse ette, et ma ei käi külas ega tee (aita neil teha) seda või teist :)

väga väga naine said...

No vaatab, kas ma ka jõuan selle energiaideeni - tundub klappivat küll, aga mu meelest klapib ka lihtsalt üldinimliku tunnetuse ja empaatia tasandil =)

karikate emand said...

Muidugi! Ma leian, et see praktika/toimimise pool on ikka palju tähtsam ja mehhanismi kõrvaltnägemise pool on lihtsalt boonus.